Selamün Aleyküm.

Öncelikle belirtmeliyim ki bu bir hastalık değil bir karekter meselesi. Bu özelliği taşımak için Amerika da olmanıza gerek yok. Belki öylesenizdir ve haberiniz yoktur. Bu özelliğinden bi haber bu dünyadan göçen bir çok insan var. Buradaysanız okumanızın bir sebebi var. Belki siz de Düşük Gizli Ket Vurma – Adı olmamış bence her neyse- özelliğine sahip birisi olabilirsiniz,hadi bakalım.

Biraz normal bir insan beyninin çalışma günlüğünden bahsedelim:

1.Normal bir insan beyni; ses, görüntü, koku gibi tüm çevresel etkileri aynı oranda algılamaz. Olayın şiddetine, o anki önem ve dikkat seviyesine göre gelen uyarıcıların bir kısmı beyin tarafından izole edilir ve biz bunlara hiç dikkat etmeyiz.

beyin-1

2.Beyin istisnalar dışında ilk defa karşılaştığı bir nesne/olayı kimi ayrıntıları görmezden gelerek kabaca tanımlar ve aynı veya buna benzer bir nesne bir daha karşısına çıktığında daha önce kaydedilmiş veriyle eşleştirerek buna göre ya yeni bir davranış geliştirir ya da önceki davranışı tekrarlar. her iki nesne arasındaki farklar çok bariz değilse aynı nesne muamelesi görür.

beyin-4

Nesneye aşırı bir ilginiz yoksa bu prosedür hemen hiç bozulmaz. bu şekilde beyin ekstradan iş yapmamış olur ve hafızayı gereksiz şeylerle doldurmaz.

Fakat;

3. Tipik bir lli sahibi insandaysa bahsedilen çevresel uyarıcıların neden olduğu etkileşim cismin önem derecesi ne olursa olsun durmaksızın sürmektedir. Beyin daha önce gördüğü çoğu nesneye ilk defa görüyormuş gibi muamele yapar ve nesne tam bir bütün olarak değil parça parça analiz edilerek kaydı yapılır.

beyin-3

4.Nesne bu ayrıntılarla kaydedilmiş olduğu için karşısına çıkan şey öncekine benziyorsa bile tüm detaylar eşleştirilmeden beyin önceki nesnenin kopyası olduğuna ikna olmaz. bu durum lli sahibinin her gün gördüğü nesneye bile farklı bir davranış sergilemesine neden olabilir. bu da beyin için ekstra iş anlamına geliyor.

beyin-6

Mesela birbirine çok benzeyen, rengi vs. aynı ama aslında farklı modelde iki gözlük düşünelim. Arkadaşınızın yıllardır bu gözlüklerden birini taktığını ve bir gün diğer model gözlükle karşınıza çıktığını varsayalım. normal bir insan detaycı biri değilse veya gözlüğe özellikle dikkat etmemişse gözlüğün değiştiğini fark etmeyecektir. lli’daysa gözlüğün üzerinde yer alan ve bütünde önemsiz görünen bir yazı, numara, camındaki küçük bir çizik vs. bile beyin tarafından kaydedildiği için daha önce kaydedilmiş imajla eşleştirilemez ve yeni nesne olduğu sonucunu doğurur.

4.Her gün yaptığımız veya karşılaştığımız rutin şeylerde beyin neyin nasıl olup bittiğini fazla kurcalamaz sonuçlarına bakar. Mesela her gün bindiğiniz otobüsün kapısının nasıl açıldığı beyni ilgilendiren bir mevzu değildir önemli olan o kapıdan geçmektir. lli‘daysa beyin her zaman olmasa da çoğu zaman o kapının açılmasına neden olan hidrolik sistemin ne olduğunu sorgulama eğilimindedir.

beyin-6

Millet otobüse binmek için sıra kapma derdindeyken lli sahibi birini  olaydan bağımsız bir şekilde kapıyı açan mekanizmaya bön bön bakarken görebiliriz. Bunun gibi pek çok durumda lli sahibi kişi sandalyenin katlanabilmesini sağlayan mekanizma, asansör mekanizmasının nasıl çalıştığını, bilgisayar oyunu değilde çalışmasını sağlayan devreyi, arkadaşının yüzündeki mimikler gibi normal bir insanın aklına bile gelemeyecek şeylere odaklanıp nasıl çalıştığını merak ederler ve araştırmak isterler.

5.LLİ için gereksiz gördüğü bir bilgiyi dikkat dağıtmaması ve yer kaplamaması açısından çöpe atabilir. Tabii ki kalıcı olarak değil.

beyin-7

Gözlük örneğinden yola çıkarsak beynin gereksiz ayrıntılara kadar kaydetme fonksiyonu çevredeki çok başka nesne ve olaylarla bağ kurmaya yardımcı olur. yani lli sahibi gözlüğün sadece yeni olduğunu fark etmekle kalmaz hafızada tuttuğu çöp sayılabilecek ayrıntılar vasıtasıyla arkadaşına gözlüğü nereden aldığını da söyleyebilir.

6.Kalabalık ve gürültülü ortamlardan hoşlanmazlar, genelde yalnız olmayı severler ve aile,arkadaş ortamından uzak olabilirler. Çünkü anlaşılmazlar. – Yakın olmayı sağlayabilenler dehalar da var. –

beyin-8

Çevresi durumu bilmediği için bu deha’ya “delirmişsin sen” gözüyle bile bakabilir. E tabi, kendileri günlük hayatlarını kolaylaştırabilecek teknolojileri parayla alıp kullanırken lli sahibi insanlar,insanlığın hayatını kolaylaştıracak bilgiyi araştırmak isterken tuhaf olurlar.

Dışlanma,kendilerinde özgüven eksikliği üretebilir,asosyal yapabilir ama iq ve eq ile alakalı olarak çok üst boyutlara çıkmaz çünkü çevredeki insanlar tarafından biraz garip kabul edilseler de deneyimleri,bilgileri nedeniyle zeki kabul edilirler.

 

7.LLİ sahibi insanlar insanlarla kolayca kaynaşamazlar Girdikleri ortamda kimin ne olduğunu büyük olasılıkla bildiklerinden konuşmak istemezler herkesi anlayabilirler fakat kendilerini pek anlatamazlar.

beyin-8

Beyin doğru cümleleri bulsa bile iş kelimelere ve davranışlara dökmeye geldiğinde tuhaf sorunlar olabiliyor. karşılarındaki insanları ve düşüncelerini çok iyi anlasalar bile kendilerini veya düşündüklerini anlatmakta zorluklar yaşayabiliyorlar. Bu da koca dünyada kendilerini çoğu zaman yapayalnız hissetmelerine yol açabiliyor. lli hastası olanların anlattıklarından yola çıkarsak iki lli hastası birbirlerinin yanındayken hastalıklarının farkında olmasalar bile normal insanlara göre kendilerini çok daha rahat hissetmektelermiş.

8.LLİ sahibi insanlar,insanlara asla güvenilmeyeceğini iyi bildiklerinden çabuk güvenemezler,karşısındakilerden onlara  gösterdikleri sevgiyi merhameti,dürüstlüğü vs. kendilerine gösterilmesini isterler fakat göremeyince artık kaynaşmak istemezler. Arkadaş konusunda çok seçicidirler.  beyin-12

Bu insanlar çok dürüst ve sadık olabilirler. lli sahibi bir arkadaşınız varsa sırtınız pek yere gelmez.

9.Her lli sahibi dahi olacaktır diye bir kaide de yok..Tam tersine düşük iq’da ciddi mental problemlere yol açıyor.Bu,özelliğini öğrenip kullanabilmekten geçiyor.

beyin-11

lli sahibi olduğunu bilip kendini geliştirmeyen,araştırmayan bir insan zihinsel hastalığı olduğunu sanır ve lli sahibi bir insana göre hiç bir şey yapamaz. Sadece fiziksel acı çeker.

Kendini geliştirdikçe iq’su ve eq’suda gelişir. Buna bağlı olarak lli özelliği de gelişir ve bu onu zeki,daha zeki biri yapar..

Yani istemesine bağlı bir şey. Hayatını anlamlandırmak adına bir şeylerin farkında olan insan,Allah isterse bu özelliğinde farkında olacaktır.

10.Bir süper güç değilse de farklı biri: Her şeyin ayrıntısına kadar inceleyen bu insanlar bazen araba sürmek gibi basit bir işte sorun yaşayabiliyorlar.

beyin-13

Arkadan gelen arabanın sesine, ilerideki şoförün yapabileceği hareketlere,aniden yola çıkabilecek bir kediye bile odaklandıklarından bu sorunu yaşarlar. Bu aşılamayacak bir sorun değildir kendini keşfettikçe bu sorunu da ortadan kaldırabilirler.

11.Eğitim almamıştır ama “insan sarrafıyımdır” diyen tipik insanımız olabilme ihtimalleri çok yüksek

beyin-14

lli insanları ayrıntıları tutma ve birleştirmedeki başarısının sosyal hayatta başka etkileri de olabiliyor. Mesela hafızada kaydedilen çer çöp, yaşayan kişinin bile muhtemelen unuttuğu olaylar, yaparken dikkat etmediği mimikler, el kol hareketleri lli insanları tarafından önceki durumlarla kolayca eşleştirildiği için kişinin yalan söyleyip söylemediğini, karakter olarak nasıl biri olduğunu çok yüksek yüzdelerle doğru tahmin edebilirler. lli insanları  bunu diğer pek çok şeyde olduğu gibi bilinçli olarak yapmazlar ve bunu yapabildiklerinin de çoğu zaman farkında olmazlar.

12.Standart toplum kuralları lli‘lere göre değildir. Kendi kurallarını yazarlar.

beyin-15

Basma kalıp eğitim sistemi lli insanlarını çok iyi eğitemezler. Çünkü bu eğitim sistemi lli insanlarını göz önünde bulundurmamıştır -ülkemizdeki gibi – mesela; ilgi ve alanlarına dair eğitim alamadıklarından , asosyal olabildiklerinden genelde kendi kendilerini yetiştirirler ve kendi başlarına kendilerini eğitmekte başkalarına kıyasen daha iyidirler.

13.Rutine getirilmiş karmaşık olaylara farklı yaklaşım getirirler.

beyin-16

Bu bazen onları sıkıntıya sokabilir. Algılayamadığı şeyi reddeden beynimiz bu dehalar karşısında duyduklarını bir “saçmalık” olarak gördüklerinden dışlarlar. Beğenmezler,kabul etmezler.

Çok şey kaçırdıklarının farkında değillerdir.

14.Var ile yok arası: Bu özelliğe sahip misin yoksa sadece alışkanlıkların getirdiği davranışlar mı?

bet

lli hakkında yeterli bilginiz varsa dahi kendinizde veya çevrenizde lli olup olmadığını anlamak kolay değildir zira lli‘a benzer semptomlar asperger sendromu gibi otizm varyasyonlarında da görülebiliyor ve bazen profesyonel tanılarda bile bu iki hastalık birbirinin yerine yanlış teşhis edilebiliyor. lli teşhisi koyulduktan sonra şimdiye dek nedenini anlayamadığınız çoğu şey bir anda anlam kazanmaya başlayabilir.

lli bir basamaktır.Kendinizi keşfedin. Bu yazıyı okuyana dek belki ismini bile bilmiyordunuz ama bazı şeylerin farkında olabilirdiniz. Keşfedin. Size verilen bu nimet için şükür edin ve kendinizi geliştirin.

 

Selametle

Kaynak:


2 yorum

Mustafa Emre Katı · Ağustos 13, 2021 10:16 pm tarihinde

Bende bu hastalık olabilir LLi

    Beraat · Ağustos 29, 2021 1:10 pm tarihinde

    Merhaba Mustafa Emre. Başta da belirttiğim gibi bu bir hastalık değil bir tür farkındalık seviyesi. EQ’nuz (Duygusal Zekanız) yüksek olabilir yine de bu belirtilerden rahatsızsanız bir Psikolojik Danışman’a, Psikoloğa ya da Psikiyatrist’e anlatmak size iyi gelebilir.

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.