İngiltere’de Mushy adında bir erkek çocuk varmış. Bu çocuk, konuşmasının doğal akışının bozulmasından rahatsızmış. Söyledikleri sürekli kesintiye uğruyormuş. Bir süre sonra kendine olan saygısını ve özgüvenini kaybetmeye başlamış hatta öyle ki insanlarla etkileşime girmek istemiyormuş.

Gel zaman git zaman Mushy’nin öğretmenleri Mushy’i farketmiş. Bir kulaklık getirmişler ve demişler ki: “Tak, dinle. Duyduklarını düşünmeden taklit et.”

Dilbilgisi gelişimi çocukta 2 ile 6 yaş arasında gelişir. Dil becerileri çocuk seviyesinden yetişkin seviyesine çıkar. Kekemelik gelişimsel bir bozukluk olarak kabul edilir çünkü tamda bu zamanda yani 2-6 yaş arasında başverir. Kekeme olan bir çocuk kekeme olduğunun farkında değildir. Aynı bizim gibi ne söyleyeceğini nasıl söyleyeceğini bilir ama bazı motor becerileri baskılandığından cümle ağızdan çıkamayabilir.

Eğer çocuğunuz veya bir tanıdığınız vs. kekeme ise ona “yavaş yavaş konuş, düşün öyle cevap ver, acele etme” gibi kelimeler kullanmaktan kaçının. Her şey normalmiş gibi davranın çünkü çocuk henüz kekeme olduğunun farkında olmadığından bu tür fikirler onu rahatsız edebilir.

Kekeme sorununa sahip insanlar stresten ve zorluktan uzaklaştıkca yani rahatladıkca kekemeleri de azalır. Cezanın ve haddinden fazla rekabetin olduğu ailelerde, ortamlarda vs. kekemelik daha fazladır. Çocuk yetiştirirken imkan ölçüsünde çocuğa daha esnek olunmalı.

Kekemelik beyinde görülen bir problemdir. Beyin aktiviteleri, akışkan konuşan bireylerle kıyaslandığında kekemelerin konuşmadan hemen önce farklı -sıradışı- beyin aktiviteleri gösterdiği görülmüştür. Bu beyin aktiviteleri terapi ile veya akıcılığı arttıran stratejik yollarla azaltılabilmekte, giderilebilmektedir.

Çocuğunuz kekeme ise panik yapmayın konuşurken sonuna kadar sabırla dinleyin. Dil ve konuşma terapisten destek almanız çok fayda gösterecektir.

Her 100 çocuktan 4’ünde kekemelik görülmektedir. 3 çocuk bu kekemeliği kendiliğinden giderse de bir çocukta maalesef kalıcı oluyor bu problem. Mushy’de bu 4 çocuktan 1 ihtimali olan idi. Yani onda ki sorun kalıcıydı.

Ama gel gör ki öğretmenlerinden gördüğü ilgi, alaka ve destek ile bu sorunu yendi ve adına yayımlanan bir belgesele konu oldu.

Başarının limitini kendi ölçülerin belirler.

     -Paradokya / Cem Gülbent

 

Kaynak: Hikayede ki çocuk: Musharaf (Mushy) Asghar, Kekemelik,

 

 

 


0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.